Laat me je meenemen naar rommelmarkten en beursjes, naar Oostende en omstreken, naar de zee en de duinen, naar tweedehandswinkels en doe-het-zelf-projectjes, naar overzeese avonturen, maar vooral... laat me je meenemen naar mijn thuis.

woensdag 25 februari 2015

Broodje bakken

Vinden jullie ook niet dat brood zo duur geworden is de laatste jaren? Voor iets wat we zo vaak eten, geven we er mijns inziens veel te veel geld aan uit: meer dan €2,00 voor een granenbroodje (en tmoet dan nog persé geen groot brood zijn)! 

Ik wil eens weten of het de moeite loont om zelf brood te bakken, zowel op vlak van kosten als op vlak van smaak en moeilijkheidsgraad. 
Ik werd al vlug de mond gesnoerd inzake die laatste. Er zijn namelijk voldoende soorten kant-en-klare mixen waar je enkel nog water aan dient toe te voegen. Perfect voor de leken onder ons. Mezelf kennende start ik hier best mee want afmeten enzo (zonder degelijke weegschaal nota bene) is niet mijn ding. Later kunnen we nog altijd overschakelen naar 'the real deal'



Ik koos een waldkorn en meergranen mix van Aveve. Daar ik heel graag de waldkorn perfect wil bakken, start ik met de meergranenmix (failproof!). Het is eigenlijk zeer simpel: deegmix in kom, kuiltje in deegmix, water in kuiltje, mengen en 20 minuten (!!!) kneden maar! Geloof me, met de hand is dit een perfecte arm work-out! Amaai! 


Na het kneden, ontluchten en opbollen, het deeg in een kom leggen en afdekken met vershoudfolie. 40 minuten laten rijzen op kamertemperatuur.... Stofzuigen en de was plooien dus!!! 


Bij het irritante afgaan van het ei (lees: na 40 minuten rijzen), het deeg nog 1 á 2 minuutjes kneden en dan vorm geven naar wens en in ingevet vormpje (of bakplaat) plaatsen. Afdekken met vershoudfolie en nogmaals 40 minuten laten rijzen (tot het deeg zogezegd in grootte verdubbeld is)... Thee drinken en bloggen en moestuinplanning maken!!! Ohja en de oven op 240 graden voorverwarmen off course


Een collega gaf me de raad om de oven voor te verwarmen op 240 graden en er een ovenproof potje in te zetten. Eenmaal het brood erin gaat, de oven op 220 zetten, een glas water in het potje gieten en vlug de oven sluiten. Zo is er een vochtige atmosfeer in je oven en droogt je brood niet uit tijdens het bakken. Een zéér goede tip, dankuwel, alstublieft en 35 minuten de oven in! 


Mijn huis begint hier helemaal naar de zalige geur van 'brood-in-oven' te ruiken. Zo ruikt het ook 's morgens in het walhalla, kben er zeker van! De laatste 3 minuten hang ik vol ongeduld aan de hendel van de oven te kijken en te hopen. En dan gaat het alarm af! 


Een perfect afgebakken broodje die hol klinkt als je op z'n achterste klopt. En lekker, maar lekker! Ik ben absolute fan. Het is simpel en lekker (en net dat tikkeltje goedkoper). Meer moet dat niet zijn!  


Geen opmerkingen: